Livemedia.gr

Livemedia.gr

Livemedia Χορηγός Επικοινωνίας

Αναβιώνοντας, και βιώνοντας, την παράδοση με βάση τη μαγειρική ποντιακή παρακαταθήκη
Τέταρτο έτος Ποντιακής Γαστρονομίας κι εφέτος στο Θρυλόριο, με αφετηρία την πίστη στη συλλογικότητα που εκκινά με αφορμή το «κοινοτικό» μας τραπέζι. Ένα τραπέζι που δεν έχει καμιά σχέση με τον σύγχρονο τρόπο ζωής, δεν είναι
delivery ούτε στηρίζεται σε σάλτσες ή εξωτικές μους με βάση τον ανανά και το γάλα καρύδας.
Αντίθετα, ξεκινά από προϊόντα οικεία στο ελλαδικό και το θρακικό τοπίο, αναγνωρίσιμα οπτικά ακόμη και από έναν νέο που η ζωή του συνδέεται με το κινητό και τα social media. Προϊόντα όπως το σιτάρι, το γάλα, τα κορόμηλα ή τα φασόλια που για να γίνουν φαγητό απαιτούν χρόνο κι αφοσίωση και μαστοριά, και μικρά μυστικά νοστιμιάς που περνούν από γενιά σε γενιά, εναπόκεινται δε εκεί μπροστά μας. Στις
σύγχρονες εστίες μαγειρικής, στα κατσαρόλια, τις κατσαρόλες και τα τηγάνια που υπήρξαν κι εξακολουθούν να υπάρχουν ως η χρήσιμη, και παντοτινή μέχρι σήμερα, εργαλειοθήκη παρασκευής φαγητού.
Γιατί ό,τι έχουμε στις μέρες μας ν’ αντιμετωπίσουμε δεν είναι η αποξένωση από την ποντιακή κουζίνα, αλλά γενικά η αποξένωση από την τελετουργία του μαγειρέμα-
τος του φαγητού, μία μαγική διαδικασία, που ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια όλων μας, και μας θυμίζει δεκάδες αποσιωπημένες πρακτικές στην κοινωνία της εικονικής
πραγματικότητας που ζούμε, αλλά και ιστορίες από το παρελθόν, μπορεί ανοίκειες στους νέους, σίγουρα όμως χρήσιμες για τη διαχείριση του δικού τους παρόντος και
των οικογενειών που αυτοί έχουν την ευθύνη τους.
Με όλα αυτά στο νου, και, κυρίως, προβληματισμούς και ερωτήματα που προέ κυψαν από την έρευνά μου για την ποντιακή κουζίνα και την ανταπόκρισή της στο
Θρυλόριο, ό,τι ευχόμαστε είναι αυτή η Γιορτή Μαγειρικής να συνεχίσει, όχι ως φολκλόρ και απλή αναβίωση ψυχαγωγίας, αλλ’ ως δυναμική αφορμή επανακαθορισμού πρακτικών του παρόντος μας.

Χρύσα Μαυρίδου
Β’ Αντιπρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας
Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς»
#lmn #culture #gastronomy #cooking #μαγειρικη #συνταγές #ποντος





Λεξικό

Λεξικό
Αναζητήστε ποντιακές λέξεις  και φράσεις κ δείτε τη σημασία τους στα ελληνικά και αγγλικά! Ποντιακά ...

Ανέκδοτα

Ο λοχίας στους στρατιώτες :- Σε λίγο θα έρθει ο λοχαγός . Προσοχή στραβάδια ! Αν σας ρωτήσει : " πόσων χρόνων είστε " θα πείτε 22 , " πόσα χρόνια υπηρετείτε...
Ο Γιωρίκας και ο Κωστίκας, φοιτητές, πηγαίνουν για προφορικές εξετάσεις. Ο Γιωρίκας που ήταν πιο έξυπνος, μπαίνει πρώτος. Τον ρωτάει ο καθηγητής: -...

Συνταγές

Υλικά   για το προζύμι: - 340 γραμ. νερό - 340 γραμ. αλεύρι - 20 γραμ. μαγιά - λίγη ζάχαρη   για τη ζύμη: - 670 γραμ. αλεύρι - 100 γραμ....
Υλικά   - 2 κούπες γάλα - 1 κυβάκι μπυρομαγιά - 1 μικρό φλιτζάνι του καφέ ξίδι - 1 κουτάλα ελαιόλαδο - 6 αυγά - λίγο αλάτι - λίγο μέλι - αλεύρι,...
Υλικά για περίπου 45 κομμάτια   για τη ζύμη:   - αλεύρι όσο πάρει (γύρω στο 1 κιλό) - 1 ποτήρι νερό - 1 αυγό - αλάτι   για τη γέμιση: - ½...

Τραγούδια

Παρχάρ’ αέρα εφύσεσενΚαπόθεν τέλια τέλιαΤρυγόνα μ’ τα φιλέματα σ’Γλυκέα άμον μέλιαΣα παρχάρια μη λάσκεσαιΑρνί μ’ χωρίς εμέναΚι ασ’ όλια τα νέρα μη πίντςΚάποιον...
Θα σπίγγω σπίγγω και κόφτω τρυγώναμ την ανάσας,θα δίγω φίλεμαν ζωής απές σα ψύα τ' άσπραςΘερίον εν το σεβνταλούκ κι εποίκες άτο ψίλλον,τρυγώναμ α σο τέρεμαν...
Σα ποτάμε ήλος παίρ'σα ρασόπα εχ(ι)όντζενεσήμερον 'κ' είδα 'σενεθάρρεσα έχροντζενΤα ποτάμε κλώσκουντανση χαμελέτας τα νεράεγώ τίναν αγαπώαγαπώ ατεν κρυφάΟυρανόν...
This site is powered by neoweb unit of inventics Corporation