Υβριστόν

Υλικά

 

- 400 γραμ. υβριστόν

- νερό για το βρασμό

- λίγο αλάτι

- 2 κουτ. σούπας βούτυρο

 

για το αλμυρό:

- κεφαλοτύρι ή τυρί φέτα

 

για το γλυκό:

- ζάχαρη και κανέλα

 

Διαδικασία

 

Βράζουμε το νεράκι σε μια κατσαρόλα να βράσει μαζί με το αλάτι. Σε ένα μεγάλο μπολ τοποθετούμε το υβριστόν και το περιχύνουμε με το βρασμένο νερό. Αφήνουμε το υβριστόν για 2’ περίπου να μουσκέψει και μετά το στραγγίζουμε. Σερβίρουμε σε 2 πιατάκια μια μερίδα αλμυρή και μια γλυκιά. Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι και περιχύνουμε με αυτό και τα 2 πιάτα. Στην αλμυρή ρίχνουμε το κεφαλοτύρι ή τη φέτα και στην γλυκιά την ζάχαρη με την κανέλα.

 

Πηγή: Νηστικό αρκούδι

Λεξικό

Λεξικό
Αναζητήστε ποντιακές λέξεις  και φράσεις κ δείτε τη σημασία τους στα ελληνικά και αγγλικά! Ποντιακά ...

Ανέκδοτα

Ένας μαύρος περπατά κάπου στη Ν. Αφρική και ξαφνικά βλέπει ένα πορτοφόλι...   Το ανοίγει και βλέπει μέσα $200.000 και ένα διαβατήριο.   Το διαβατήριο...

Συνταγές

Υλικά   - 8 ψημένα φύλλα - 400 γραμ. ταχίνι - 750 γραμ. σουσάμι - 2 κουτ. σούπας κανέλα - 800 γραμ. ζάχαρη - 1,5 λίτρο νερό - 1 κουτ. σούπας...
Υλικά για περίπου 45 κομμάτια   για τη ζύμη:   - αλεύρι όσο πάρει (γύρω στο 1 κιλό) - 1 ποτήρι νερό - 1 αυγό - αλάτι   για τη γέμιση: - ½...
Υλικά: - 1½ κιλό ζύμη (νερό, αλάτι, αλεύρι όσο πάρει, 1 δόση μαγιά για γεμιστά με τυρί: - ½ κιλό τυρί φέτα   για γεμιστά με πράσα: - ½...

Τραγούδια

Εσκέμιναν τ’ ολόερα σ’ αρ’ έγρυναν τ’ αυλία σ’, άλλο ‘κ’ έκσα την καλατσή σ’ πουλόπο μ’ , τη λαλία σ’. Τ’ ομμάτια τσ’ άμον θάλασσα να’σαν που κολυμπάει,...
Γιοσμάς ειμαί γιοσμάς ειμαίχτενίζω τα μαλλία μ'γιοσμάδικα τραωδώκώδων εν η λαλία μ'ΕπωδόςΠουρνάρι τσιτσεκόποννα λελεύω σεν εγώάϊτε παμ' σ' εμέτεραστρωμένον...
Έπαρ’ το καλαθόπο σ’Ας πάμε σα διφόραΌλοι πάνε εντάμανΕμείς ας πάμε χώρεαΈι κορτσόπον έμορφονΈσπριναν τα μαλλία σ’Τεσόν πα άμον τεμόνΚαμμένον η καρδία...
This site is powered by neoweb unit of inventics Corporation