Περεσκία

Υλικά:

- 1½ κιλό ζύμη (νερό, αλάτι, αλεύρι όσο πάρει, 1 δόση μαγιά


για γεμιστά με τυρί:

- ½ κιλό τυρί φέτα

 

για γεμιστά με πράσα:

- ½ κιλό πράσα

- λίγο λάδι

 

Διαδικασία

 

Αρχικά ετοιμάζουμε τη ζύμη, η οποία είναι παρόμοια με τη ζύμη για τις Λαγγίτες (βλ. επεισόδιο λαγγίτες).

 

Γεμιστά με τυρί:

 

Παίρνουμε ένα κομματάκι μικρό της ζύμης, το πλάθουμε ελαφρά στο χέρι μας. Προσθέτουμε μια κουταλιά της σούπας τυρί φέτα και το πατάμε ανομοιόμορφα. Το τηγανίζουμε σε λίγο λάδι και από τις δύο μεριές, ώσπου να ροδίσει ελαφρά. Τα περεσκία με τυρί είναι έτοιμα.

 

Γεμιστά με πράσα:

 

Ψιλοκόβουμε τα πράσα και τα τσιγαρίζουμε ελαφρώς, προσθέτοντας λίγο αλάτι και λίγο κόκκινο πιπέρι. Μόλις κρυώσουν γεμίζουμε με μια κουταλιά της σούπας, ένα κομμάτι από τη ζύμη με τον ίδιο τρόπο. Τα τηγανίζουμε ελαφρά και τα περεσκία με πράσο είναι έτοιμα.

 

Πηγή: Νηστικό αρκούδι

Λεξικό

Λεξικό
Αναζητήστε ποντιακές λέξεις  και φράσεις κ δείτε τη σημασία τους στα ελληνικά και αγγλικά! Ποντιακά ...

Συνταγές

Υλικά για 4 άτομα:   - 1 λάχανο βρασμένο - 1 κιλό πατάτες βρασμένες - 1 ματσάκι φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο - 2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα -...
Υλικά για 4 μερίδες:   - ½ κιλό κιμά - 1 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο - 2 κρεμμύδια - αλάτι και πιπέρι - ½ κιλό μακαρίνα   Διαδικασία   Η μακαρίνα...
Υλικά για 4 άτομα   για τη ζύμη:   - 1 ποτήρι νερό - 1 κουτ. σούπας λάδι - αλάτι - αλεύρι όσο πάρει   για τη γέμιση:   - ½ κιλό κιμά μοσχαρίσιο - 1...

Τραγούδια

Τα τραγούδια της γιαγιάς μου: Παρθένας Παρχαρίδου. Αρχείο ήχου  
Ας οξώχ φανερούται η Φουτσάνη, τ’ Άσπαλονάντα ελέπω τη σεβντά μ’το ντουνιά μ’ ανασπάλωΑσό Κόμ έχ και έρχουμαιΚολογκύθια φορτούμαιΝτ’ επαίρα σε, ε πατσή:Ν’...
Τραγωδώ ρωμαίϊκαΟπ’ εγρικά εγρικάΕπαίραν τα κορτσόπαΕφάγαμ’ τα αλυκάΡεφρένΤ’ αραμπάσι μ’ το τεκίρΠάει έρται κυλίεταιΣεβνταλήν παιδίν είμαιΤο καρδόπο μ’...
This site is powered by neoweb unit of inventics Corporation