Περεσκία

Υλικά:

- 1½ κιλό ζύμη (νερό, αλάτι, αλεύρι όσο πάρει, 1 δόση μαγιά


για γεμιστά με τυρί:

- ½ κιλό τυρί φέτα

 

για γεμιστά με πράσα:

- ½ κιλό πράσα

- λίγο λάδι

 

Διαδικασία

 

Αρχικά ετοιμάζουμε τη ζύμη, η οποία είναι παρόμοια με τη ζύμη για τις Λαγγίτες (βλ. επεισόδιο λαγγίτες).

 

Γεμιστά με τυρί:

 

Παίρνουμε ένα κομματάκι μικρό της ζύμης, το πλάθουμε ελαφρά στο χέρι μας. Προσθέτουμε μια κουταλιά της σούπας τυρί φέτα και το πατάμε ανομοιόμορφα. Το τηγανίζουμε σε λίγο λάδι και από τις δύο μεριές, ώσπου να ροδίσει ελαφρά. Τα περεσκία με τυρί είναι έτοιμα.

 

Γεμιστά με πράσα:

 

Ψιλοκόβουμε τα πράσα και τα τσιγαρίζουμε ελαφρώς, προσθέτοντας λίγο αλάτι και λίγο κόκκινο πιπέρι. Μόλις κρυώσουν γεμίζουμε με μια κουταλιά της σούπας, ένα κομμάτι από τη ζύμη με τον ίδιο τρόπο. Τα τηγανίζουμε ελαφρά και τα περεσκία με πράσο είναι έτοιμα.

 

Πηγή: Νηστικό αρκούδι

Λεξικό

Λεξικό
Αναζητήστε ποντιακές λέξεις  και φράσεις κ δείτε τη σημασία τους στα ελληνικά και αγγλικά! Ποντιακά ...

Συνταγές

Υλικά   - 2 κούπες γάλα - 1 κυβάκι μπυρομαγιά - 1 μικρό φλιτζάνι του καφέ ξίδι - 1 κουτάλα ελαιόλαδο - 6 αυγά - λίγο αλάτι - λίγο μέλι - αλεύρι,...
Υλικά   για το προζύμι: - 340 γραμ. νερό - 340 γραμ. αλεύρι - 20 γραμ. μαγιά - λίγη ζάχαρη   για τη ζύμη: - 670 γραμ. αλεύρι - 100 γραμ....
Υλικά για 4 κομμάτια:   - 2 κιλά αλεύρι - 2 κουτ. σούπας μαγιά ξηρή - ½ λίτρο ελαιόλαδο - αλάτι   Διαδικασία   Τα κατιμέρια τα συναντάμε...

Τραγούδια

Ωχ, Ίμερα ερωθύμεσαναηλί εμέν,ωχ, νελέπω τ΄οσπιτόπα'ςώι ναηλί καί βάι ξάν εμέν,ώχ, ν'ελέπω τ'οσπιτόπα'ς,ώι ναηλί καί βάι ξάν εμένΩχ, ν' ελέπω τόν καστρόλιθο'ςναηλί...
Παρχάρ’ αέρα εφύσεσενΚαπόθεν τέλια τέλιαΤρυγόνα μ’ τα φιλέματα σ’Γλυκέα άμον μέλιαΣα παρχάρια μη λάσκεσαιΑρνί μ’ χωρίς εμέναΚι ασ’ όλια τα νέρα μη πίντςΚάποιον...
Ο πετεινόν κακανίζ’Η κοσάρα παίρ’ εκείΕχ και πάγω σον παρχάρΤη σεβντά μ’ φέρεν εκείΤο τυφέκι μ’ έσυραΕποίκεν τούμπα- τούμπαΗ σεβντά μ’ εμόρφυνενΈντον άμον...
This site is powered by neoweb unit of inventics Corporation