Καρτοφί ντολμάδες

Υλικά

για 4 άτομα:

 

- 1 λάχανο βρασμένο

- 1 κιλό πατάτες βρασμένες

- 1 ματσάκι φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο

- 2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα

- 1 φλιτζάνι πλιγούρι πλυμένο

- 1 φλιτζάνι ρύζι

- 1 φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο

- 1 κουταλάκι μπούκοβο

- 1 κουταλάκι μαυροπίπερο

- 1 κουταλάκι αλάτι

- 1 κουταλάκι ρίγανη

- 2 φλιτζάνια λάδι

 

Διαδικασία

 

Πρώτα, ζεματάμε το λάχανο στην κατσαρόλα για 20 περίπου λεπτά, ξεχωρίζουμε και παίρνουμε τα φύλλα που θα γεμίσουμε.

 

Αμέσως μετά ετοιμάζουμε τη γέμιση σε ένα τηγάνι. Σοτάρουμε σε λίγο ελαιόλαδο τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια, μέχρι να αλλάξουν χρώμα. Προσθέτουμε τις βρασμένες πατάτες και πολτοποιούμε το μείγμα με μια τρυπητή κουτάλα. Ρίχνουμε το πλιγούρι, το ρύζι, το μαϊντανό χοντροκομμένο και όλα τα μυρωδικά: αλάτι, πιπέρι, μπούκοβο και ρίγανη. Ανακατεύουμε το φαγητό καλά για 2-3 λεπτά και το κατεβάζουμε από τη φωτιά. Το αφήνουμε να απολοχάσ', όπως λένε και οι πόντιοι, δηλαδή να κρυώσει λιγάκι.

 

Τυλίγουμε τα λαχανόφυλλα με λίγη γέμιση κάθε φορά. Τα φτιάχνουμε αρκετά σφιχτά για να μην ανοίξουν στη κατσαρόλα. Αν δεν έχουμε πολύ χρόνο φωνάζουμε και τις φιλενάδες μας, για να τυλίξουμε όλοι μαζί.

 

Στρώνουμε στο κάτω μέρος της κατσαρόλας μερικά λαχανόφυλλα και πάνω τους ντολμάδες. Προσθέτουμε 1 φλιτζάνι λάδι, αλάτι, το χυμό ενός λεμονιού και συμπληρώνουμε νερό, χωρίς όμως, να τα σκεπάζει για να μην τα λαπαδιάσουμε. Τα σκεπάζουμε από πάνω με λαχανόφυλλα και για να μην χοροπηδάνε και διαλυθούν, βάζουμε στην κατσαρόλα ένα πιάτο να τα κρατάει. Οι πατατοντολμάδες θέλουν περίπου ½ ώρα βράσιμο.

 

Σερβίρουμε σε μια μεγάλη πιατέλα, στολίζοντάς τους με λίγο κόκκινο πιπέρι και τρώμε μαζί με τις φιλενάδες μας που βοήθησαν, για να τους φτιάξουμε.

 

Πηγή: Νηστικό αρκούδι

Λεξικό

Λεξικό
Αναζητήστε ποντιακές λέξεις  και φράσεις κ δείτε τη σημασία τους στα ελληνικά και αγγλικά! Ποντιακά ...

Ανέκδοτα

Ήταν κάποτε ένας Ιταλός ένας Ισπανός και ένας Πόντιος και τους λένε θα πετάξετε από ένα πράγμα πάνω από το σπίτι σας, πετάει λοιπόν ο Γερμανός ένα...

Συνταγές

Υλικά   - 400 γραμ. υβριστόν - νερό για το βρασμό - λίγο αλάτι - 2 κουτ. σούπας βούτυρο   για το αλμυρό: - κεφαλοτύρι ή τυρί φέτα   για το...
Μάθετε να μαγειρεύετε ποντιακά! Μαθήματα μέσω video από το κανάλι του pontos.gr Μια προσφορά των προϊόντων "Βερμίου Γης".
Υλικά για 4 μερίδες:   - ½ κιλό κιμά - 1 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο - 2 κρεμμύδια - αλάτι και πιπέρι - ½ κιλό μακαρίνα   Διαδικασία   Η μακαρίνα...

Τραγούδια

Έϊ σεβντά μ’ εμολύεςΚαρδία μ’ εκολύεςΑέτς εγάπανες μεΕφέκες με κι επήεςΡεφρένΈϊ κιτί ψεύτε κόσμεΘάνατος να μη έτονΆνθρωπος μ’ εγέρανενΠάντα νέος να έτονΈϊ...
Την κάρδια μ' θα σκίζα το θ' έχω δυο καρδίαςσ' έναν θα βάλω τα καημούς, σ' άλλο τ' αρωθυμίαςΡεφρεντο αίμαν νέρον κι ίνεται κι οι ρώμιοι κι τουρκεύνεκι...
Εσκέμιναν τ’ ολόερα σ’ αρ’ έγρυναν τ’ αυλία σ’, άλλο ‘κ’ έκσα την καλατσή σ’ πουλόπο μ’ , τη λαλία σ’. Τ’ ομμάτια τσ’ άμον θάλασσα να’σαν που κολυμπάει,...
This site is powered by neoweb unit of inventics Corporation